Snickare, så hittar du den bästa hantverkaren

Via Byggformedling.com kommer du i kontakt med snickare och hantverkare som är kunniga och seriösa. Här får du tipsen du behöver för ett lyckat hantverkaruppdrag.

Här är fyra enkla steg för att hitta rätt snickare, till rätt pris med rätt kompetens.

1. Begär in snickeriofferter

Vilken metod du än väljer är det ett otroligt viktigt steg att alltid ta in minst tre – helst fler – offerter på ditt projekt. För att hitta en duktig snickare och samtidigt kunna jämföra deras priser kan du:

  • Använda en gratistjänst för enkel offertförmedling baserat på vilken kommun du bor. Exempel: Proffsbyggare.se (upp till fem snickare skickar offerter på ett knapptryck)
  • Använda en sökmotor för att fritt leta efter snickare.
    Exempel: Google.se, Yahoo.se.
  • Använda katalogtjänster (eller till och med fysiska kataloger a la 1900-talet :-).
    Exempel: Eniro.se, Hitta.se.
  • Höra dig för med grannar och bekanta – har de kanske tips på en bra snickare att utnyttja?
    Exempel: Knacka på hos grannen.

2. Ställ kontrollfrågor

Be snickarna om referenser, fråga vad det kommer att kosta och vilka garantier de lämnar på jobbet. Nöj dig inte förrän de har övertygat dig om att just deras företag eller snickare är bäst lämpade för jobbet.

Får du referenser med kontaktuppgifter, se till att faktiskt utnyttja det och kontakta dessa referensobjekt.

Berätta gärna vad du har för vision för din tänkta altan, ditt nya hus eller vad det nu är för arbete som ska utföras. Ju bättre du sätter ord på vad du vill ha desto mer kan du kräva av snickaren i både offert och kommande avtal.

3. Skriv avtal

Du hittar Byggformedling.com:s avtalsmall här, använd gärna den. Skulle snickaren föreslå att ni hoppar över skriftligt avtal bör du genast dra öronen åt dig – en seriös hantverkare ska inte ha problem med att ingå ett avtal.

Ett avtal kan dock se ut hur som helst, så länge ni båda är överens om vad som står. Se till att du har underskriven kopia innan du låtar byggfirman köra igång.

4. Betala när arbetet är klart

Såvida inte särskilda omständigheter råder bör du alltid betala först när arbetet är utfört. Läs mer här om hur ett avtal bör formuleras vad gäller betalning för snickarens tjänster, oavsett om ni kör på löpande kostnad per timme eller på fast kostnad från start.

Undrar du något eller vill kolla om en offert är ”rimlig”? Hoppa in på vårt forum och diskutera frågor kring att anlita snickare.