Mall för avtal med byggfirma

Ska du anlita en byggfirma och vill ha hjälp med avtalet?

Här får du en genomgång över vad ett bra byggavtal mellan privatperson och byggfirma ska innehålla. Klicka här för att ladda ned mallen direkt.

Som kund och tjänsteköpare av hantverkstjänster är du alltid skyddad av konsumenttjänstlagen vilket ger ett gott grundskydd. Men det bästa sättet för dig, och även för byggfirman du anlitar, att skapa en grogrund för ett lyckat avtal och väl utfört arbete som båda parter är nöjda med är att reglera så mycket som möjligt i ett skriftligt avtal.

Undvik till varje pris att göra affärer med byggare som inte vill skriva avtal, det bör snarare vara en varningsklocka. Vill du ha hjälp med att hitta seriösa byggfirmor så kan du använda Proffsbyggare.se där du hittar allt från snickare som kan skapa en snygg altan åt dig till entreprenörer som hjälper dig med tillbyggnader eller hela husbyggen. Samtliga byggfirmor där är manuellt granskade och seriösa.

Steg 1: Utgå från en avtalsmall

Det finns många bra mallar att tillgå för den som vill ha ett avtal med hantverkare. Tyvärr är det många kunder som nöjer sig med att bara fylla i namn, personnummer/organisationsnummer och sen skriva under avtalet vilket oftast inte räcker. Ett bra avtal ska handla specifikt om det byggjobb ni träffar en överenskommelse om.

Ladda därför ner Byggformedling.com:s avtal (se direktlänkar längst ned på sidan). Det är en grundläggande avtalsmall som du sedan kan utforma på ett sätt du själv önskar. Ofta har även byggfirmor egna avtalsmallar som de föreslår, var öppen för detta då det kan vara ett smidigt sätt att lösa avtalsskrivningen på. Men kompromissa aldrig med innehållet, utan följ stegen här nedanför under nästa rubrik.

Detta ska ingå i avtal med byggfirma

Oavsett om du skriver ett avtal för hand i ett anteckningsblock eller fixar ett avancerat avtal enligt konstens alla regler är grundstommen i ett bra avtal densamma. Dessa saker ska vara med och tydligt förklaras så att vem som än läser avtalet förstår innebörden. Allt för att inte öppna upp för tvister eller skilda meningar i efterhand.

  • Formalia

Här anges parternas kontaktuppgifter, både du som kund och företaget som anlitas, med exempelvis organisationsnummer och kontaktinformation.

  • En beskrivning av projektet

Här beskrivs vad projektet omfattar, vad som ska göras och på vilket sätt. Så detaljerat som behövs för att båda parter ska känna sig bekväma med att skriva under avtalet.

  • Pris

Här anges både hur priset sätts för projektet (fast pris, löpande räkning, eller en kombination av båda varianterna). Ange också – så långt det är möjligt – vilket pris som gäller, men för de flesta projekt är det svårt att till sista öre fastslå på förhand fastslå vad ett arbete kostar. Det viktigaste är att du och hantverkaren är överens om hur arbetet ska debiteras.

Utöver detta är det bra att utgå från Hantverkarformuläret 09 som har generella avtalsregler för denna typ av avtal, dessa finns med i vår avtalsmall som du kan ladda ned gratis här nedan.

Ladda ned vår avtalsmall här:

Avtal med byggfirma för Word (där du kan fylla i avtalet vid datorn)

Avtal med byggfirma som PDF (lämplig för utskrift).

Tips! Högerklicka på länkarna för att spara ned dem.

Du får gärna använda vårt avtal på din blogg eller hemsida, ange bara www.byggformedling.com med länk hit som källa.