Anlita hantverkare utan F-skatt – detta gäller

Om du ska anlita hantverkare utan F-skatt måste du ta del av följande information, annars finns risken att du går på en rejäl ekonomisk och juridisk mina.

F-skatt innebär att hantverkaren har ett företag registrerat hos Skatteverket. Att anlita en hantverkare med f-skattesedel är alltid att föredra framför att anlita någon som inte har det.

Hantverkare utan F-skatt kan innebära problem

Om hantverkaren du vill köpa tjänster av inte har F-skattesedel utan istället bara har vanlig A-skatt räknas du som beställer och betalar tjänsten som arbetsgivare. Då måste du både betala arbetsgivaravgifter och försäkringar för arbetet samt dra av skatt på beloppet du betalar. Mer jobb och krångligare med andra ord.

Att hantverkaren inte har F-skatt kan också göra att dina egna försäkringar om något går fel, förändras eller upphör att gälla. Detta kan givetvis vara väldigt allvarligt, kontrollera alltid med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

Kontrollera byggfirman hos Skatteverket

Anlita hantverkare snickare f-skatt avtal försäkring borra byggfirma
Har din hantverkare F-skatt?

Oavsett vilken skattesedel den du anlitar har så ska detta stå i skrift på ett lättläst sätt på fakturan (och helst även offert). Hantverkaren ska där skriva att den har F-skattesedel samt vilket organisationsnummer, alternativt att den har A-skattesedel och då ange sitt personnummer.

Dessa nummer kan du sedan kontrollera enkelt hos Skatteverket genom att ringa dit och be dem kontrollera att organisationsnumret i fråga stämmer. Passa gärna även på att kontrollera att inte företaget har några skulder hos kronofogden, något som bör vara en varningsklocka inför valet av hantverkare.

Du kan ibland även vända dig till den branschorganisation som hantverkaren i fråga tillhör. Alla seriösa hantverkare är dock inte anslutna till en branschorganisation, men många är det. Det kan då innebära ytterligare en signal om förtroende för den hantverkaren du överväger att anlita ifall deras branschföreträdare kan ”gå i god för dem”.

Så hittar du seriösa hantverkare med F-skatt

Har du problem att hitta rätt hantverkare i ditt område som har F-skatt? Ett bra sätt att smidigt komma i kontakt med olika typer av hantverkare som alltid har F-skatt och som blivit manuellt granskade och utvalda är att testa de offerthemsidor som finns på nätet. Några sådana som varit verksamma länge och som har hundratals hantverkare med F-skatt inom olika nischer över hela Sverige är dessa sajter. Samtliga är kostnadsfria att använda och har inte krav på köp.

TjänstTyp av hantverkare
Proffsbyggare.seSnickare, byggfirmor, allmänna hantverkare
Taklaggare.seTakfirmor inom plåttak, papptak, takpannor, med mera.
Badrumsproffs.seBadrumsfirmor som utför badrumsrenoveringar.
Bergvarme-Info.seInstallatörer av bergvärme och andra värmepumpar.
Proffsmalerier.seMålarfirmor för både fasadmålning och invändig målning/tapetsering.
FonsterproffsFönsterfirmor som utför fönsterbyten och nyinstallationer.

När du använder en sådan här tjänst är det ändå bra att inte göra avkall på din egen urvalsprocess. Ställ frågor till hantverkarna, be om kontaktuppgifter till andra personer som anlitat dem, och kolla upp deras F-skattesedel hos Skatteverket. Det är du som beställer som får ta smällen om du råkar anlita en oseriös hantverkare så gör alltid din hemläxa innan avtalet skrivs på. Du får som sagt en bra start genom att använda en gratis hantverkartjänst som de vi listat här ovan.

Om du redan anlitat en oseriös hantverkare

Om olyckan ändå är framme och du antingen varit slarvig i kontrollen eller om personen du anlitat varit direkt oärlig, vad händer då?

Dels är det viktigt att se vad som står skrivet i avtalet, eftersom detta reglerar det mesta i din relation med hantverkaren i fråga. Låna gärna vår avtalsmall för hantverkartjänster här.

Om företaget uppgett i avtal, eller skriftligt på annat sätt, att de har F-skatt så är det de som har ljugit och du kan bryta avtalet om du önskar. Se till att i så fall ha all kommunikation med hantverkaren i skrift.

Har de inte påstått sig ha F-skatt är det du som gått på en nit, försök då i första hand föra en dialog med hantverkaren om situationen och se om ni kan komma överens på något sätt.

Det kan finnas rimliga förklaringar till att ett organisationsnummer inte finns registrerat hos Skatteverket, firman kanske bildats nyligen och det formella inte hunnit gå igenom, eller så kanske hantverkaren i fråga är i färd med att byta bolagsform. I vilket fall bör avtalet återspegla exakt vad som gäller och det är bättre att vänta ett tag med att låta arbetet börja än att förhasta sig och inte ha alla bitar på plats i avtalet.

Mer om anlita hantverkare på byggmentor