Anlita byggfirmor och entreprenörer – frågor och svar

När du letar byggfirmor och andra entreprenörer för större projekt såsom husbyggen, utbyggnader med mera är det extremt viktigt att inte ta första bästa resultat i i Google, utan att istället göra sin hemläxa för att verkligen vaska fram guldkornet bland de tusentals byggfirmor som är verksamma i Sverige. Vi visar dig hur du gör för att hitta den byggfirma som är bäst lämpad för just ditt uppdrag.

Vi har sammanställt vanliga frågor för den som letar byggfirma eller annan hantverkare/entreprenör, mycket nöje! Längst ned kan du skriva en egen fråga så försöker vi besvara den så fort vi kan.

Hur vet jag om byggfirman är seriös?

Ställ kontrollfrågor till byggfirman, här är några bra att börja med:

  • Har ni F-skattesedel?
  • Är ni anslutna till några branschorganisationer?
  • Har ni goda referenser att visa upp från tidigare kunder?
  • Hur länge har ni varit verksamma?
  • Har ni några särskilda kompetenser som är viktiga för mitt projekt?
  • Varför ska jag anlita just er?

Dessa grundfrågor är bra att ställa, och ju fler bra svar du får desto större chans att byggfirman är duktig och seriös.

Vad kostar det att ta in en byggfirma?

Priser för att som privatperson anlita byggfirma sätts oftast antingen med fast pris eller på löpande räkning (alltså timkostnad).

En arbetstimme för en hantverkare brukar kosta någonstans mellan 350 – 800 kr i timmen, beroende på hur avancerat arbete som ska utföras och hantverkarens specialkompetens. Denna timkostnad för arbete är föremål för Renovering, ombyggnad, reparations-avdrag (”ROT”) vilket halverar arbetskostnaden upp till den högsta skatterabatten på 50 000 kr.

Det andra sättet att sätta pris för byggfirma på är att komma överens på förhand om ett fast pris, men då brukar man också ofta ha en viss rörlig marginal för oförutsedda utgifter. Om inget annat avtalas om brukar det fasta priset max få överskjutas med 15 procent.

Ska jag betala fakturan i förskott?

Generellt är svaret nej – du bör aldrig betala hela fakturan i förskott. Vill byggfirman ha en del av betalningen i förskott bör du ifrågasätta och be om en förklaring till varför, eftersom det du då gör är att låna pengar till byggfirman räntefritt. Ibland kan det dock finns specifika dyra materialinköp till ditt projekt där det kan vara rimligt att du betalar en del av beloppet på förhand. Men utgå från att du betalar för byggarbetet när det är utfört och besiktigat, inte innan.

Reglera alltid både pris och betalning i ett avtal med byggfirman.

Hur hittar jag en bra byggfirma i Stockholm/Göteborg/annan stad?

Ofta är frågorna vi får direkt kopplade till att en kund vill hitta en byggfirma med lokal förankring. I Sveriges alla kommuner och orter är det givetvis svårt att ge ett konkret tips för varje ort, men istället finns det väldigt bra tjänster som automatiskt skickar din prisförfrågan till byggföretag som är aktiva i din kommun. Vi samarbetar med Proffsbyggare.se som kostnadsfritt skickar ditt ifyllda formulär till fem olika byggfirmor som sedan kommer med offerter som du själv kan syna och granska i lugn och ro, för att sedan göra ett kvalificerat val.

Hur mycket kostar X eller Y?

Vill du ha specifika prisuppgifter på ditt jobb rekommenderar vi generellt att utgå från de offertförslag du får in. Dessa återspeglar ditt projekts unika förutsättningar på ett sätt som inga schablonpriser kan göra. Alla byggarbeten har egna förutsättningar och krav.

Som referens kan det dock aldrig skada att ha lite ungefärliga prisuppgifter för vanliga arbeten som byggfirmor utför:

  • Bygga en veranda eller altan: ca 1000-3000 kr / kvadratmeter golvyta.
  • Bygga uterum (inglasad veranda): ca 4 000 – 12 000 kr / kvadratmeter golvyta.
  • Utbyggnad av befintligt hus: ca 10 000 – 30 000 kr /kvadratmeter boyta.
  • Enklare snickeriarbeten: ca 200 – 450 kr i timmen (efter ROT-skatteavdrag, inkl. moms).
  • Byta fasad (träpanel/träfasad): ca 250-800 kr / kvadratmeter fasad.

Vill du veta mer specifikt vad ditt jobb kostar är det bästa sättet att börja plocka in offerter. Har du mer generella funderingar kring att köpa tjänster från byggfirmor får du gärna ställa dem här nedanför så gör vi på Byggformedling.com vårt bästa för att besvara dem.