Färdigställandeskydd, fakta och kostnad

Färdigställandeskydd är en vital del för många privatpersoner som bygger eller renoverar. Kostnaden kan vara relativt hög men kan samtidigt innebära en enorm trygghet ifall projektet tar en oförutsedd vändning.

Vad innebär färdigställandeskydd?

Denna försäkring ger den som anlitar en hantverkare, byggfirma eller liknande för ett större bygguppdrag skydd mot att företaget som anlitas går i konkurs. Till skillnad från byggfelsförsäkringen är färdigställandeskyddet alltså något som bara träder i kraft när din byggfirma eller en underentreprenör antingen konkursar eller av annan anledning inte kan fullfölja sitt åtagande.

Rent praktiskt är färdigställandeskyddet antingen en försäkring med en premie och självrisk, eller en garanti från banken. Om vi säger att du bygger ett hus och så går byggaren i konkurs innan taket är på plats så behöver du antagligen snabbt frigöra medel för att kunna låta en annan hantverkare ta över. Då är färdigställandeskyddet där för att täcka upp ekonomiskt så att bygget kan fortsätta.

Oavsett om du som byggherre och kund tecknar en försäkring eller om din byggfirma ordnar en bankgaranti från sin bank så ska du kräva att få se papper på att allt är ordnat innan avtal skrivs på och arbetet börjar. Anlita därför alltid enbart seriösa byggfirmor som kan visa upp referenser. Vi rekommenderar vår amarbetspartner Proffsbyggare.se – kostnadsfri tjänst för att begära prisuppgifter på bygg- och hantverkaruppdrag.

Läs mer här om andra lagar och regler vid ett bygge.

När är färdigställandeförsäkring ett krav?

Färdigställandeskydd bygga hus kostnad fakta försäkring
Om byggfirman går i konkurs mitt i bygget behöver du ett färdigställandeskydd.
Vid vissa byggen och renoveringsarbeten är det ett krav enligt lag att du ska ha ett färdigställandeskydd för projektet. Exakt när det måste finnas beror lite på varje projekts egna förutsättningar och vad dina kommunala tjänstemän säger, men tumregeln är att skyddet ska finnas:

  • När ett hantverkararbete genomförs som kostar mer än tio ”basbelopp” (ca 44 500 kr/basbelopp, alltså om bygget kostar mer än 445 tkr ska färdigställandeskydd finnas).
  • Vid andra större arbeten som ligger under basbeloppsnivån men kräver anmälningsplikt kan färdigställandeskydd ändå behövas. Detta avgörs från fall till fall av din byggnadsnämnd.
  • För sommarstugor (fritidshus) kan kravet tas bort efter ansökan till kommunen.
  • Om det är en mindre byggåtgärd som inte behöver bygglov behöver den heller inte färdigställandeskydd.
  • Om du själv utför arbetet behövs inget färdigställandeskydd, utan bara när du anlitar ett hantverkarföretag.

Vill du fördjupa dig i ämnet rekommenderar vi lagtexten om försäkringar och skydd vid byggnation.

Vad kostar färdigställandeskydd?

Priset för denna försäkring eller bankgaranti varierar beroende på byggets storlek och komplexitet. Det går alltså inte att ha en ”prislista” med avgifter utan det enda sättet att få ”rätt” pris är att helt enkelt begära in underlag från de som tillhandahåller färdigställandeskydd.

Du kan dock räkna med att försäkringen kostar minst 4000-5000 kr i grundpremie. Försäkringsbeloppet är då ofta tio procent av entreprenadens totala värde/kostnad.

Köper du nyckelfärdigt eller andra helhetslösningar kan ofta försäkringar såsom färdigställandeskydd ingå i priset. Använd annars gärna detta som argument när du plockar in offerter från olika byggfirmor.

Undrar du något som inte besvaras här? Har du egna erfarenheter och råd kring olika byggförsäkring. Hoppa in på vårt forum och diskutera färdigställandeskyddet!